Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • pl
    • en
Instytut Nauk o ZwierzętachInstytut Nauk o Zwierzętach
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  • O Instytucie
  • Nauka
  • Współpraca
  • Aktualności
  • Kontakt
  • pl
    • en
Tłumacz języka migowego
  • pl
    • en
  • O Instytucie
  • Nauka
  • Współpraca
  • Aktualności
  • Kontakt

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zostali wyróżnieni w prestiżowym rankingu World’s Top 2% Scientists 2025, opracowanym przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem Elsevier, na podstawie danych z bazy Scopus. Ranking obejmuje 2% najczęściej cytowanych badaczek i badaczy na świecie, którzy wywierają znaczący wpływ na rozwój światowej nauki.

W Rankingu World’s Top 2% Scientists 2025 dziesięcioro naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zostało wyróżnionych za osiągnięcia naukowe od początku kariery zawodowej.

Dwudziestu jeden badaczy z SGGW znalazło się w gronie wyróżnionych za dorobek naukowy w 2024 roku.

W zestawieniu uwzględniono dorobek naukowy z roku 2024, oceniany m.in. na podstawie liczby cytowań, indeksu Hirscha, pozycji autora w publikacjach oraz wpływu prac na rozwój nauki.

World’s Top 2% Scientists 2025

W rankingu naukowców i naukowczyń z SGGW za całokształt kariery zawodowej znaleźli się:

  • dr hab. inż. Marek Kieliszek, prof. SGGW – Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytut Nauk o Żywności
  • śp. prof. dr hab. Jerzy Woyke – Instytut Nauk o Zwierzętach
  • prof. dr hab. Hazem M. Kalaji – Katedra Fizjologii Roślin, Instytut Biologii
  • prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
  • prof. dr hab. Ewa Daniela Raczyńska – Katedra Chemii,  Instytut Nauk o Żywności
  • dr hab. inż. Sabina Galus, prof. SGGW – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
  • prof. dr hab. Małgorzata Witeska – Katedra Biologii Środowiska, Instytut Nauk o Zwierzętach
  • prof. dr hab. Tomasz Motyl – Katedra Nauk Fizjologicznych, Instytut Medycyny Weterynaryjnej-
  • dr hab. Magdalena Stobiecka, prof. SGGW – Katedra Fizyki i Biofizyki, Instytut Biologii
  • prof. dr hab. Romuald Zabielski – Centrum Medycyny Translacyjnej


World’s Top 2% Scientists 2025

Na liście najczęściej cytowanych autorów z SGGW w roku 2024 znaleźli się:

  • dr hab. inż. Marek Kieliszek, prof. SGGW – Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytut Nauk o Żywności
  • prof. dr hab. Hazem M. Kalaji – Katedra Fizjologii Roślin, Instytut Biologii
  • prof. dr hab. inż. Magdalena Daria Vaverková – Katedra Budownictwa Zrównoważonego i Geodezji, Instytut Inżynierii Lądowej
  • dr hab. inż. Sabina Galus, prof. SGGW – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
  • prof. dr hab. Małgorzata Witeska – Katedra Biologii Środowiska, Instytut Nauk o Zwierzętach
  • prof. dr hab. Ewelina Hallmann – Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
  • dr hab. inż. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
  • prof. dr hab. inż. Maja Radziemska – Katedra Kształtowania Środowiska i Teledetekcji, Instytut Inżynierii Środowiska
  • dr hab. inż. Hanna Górska-Warsewicz, prof. SGGW – Instytut Zarządzania
  • śp. prof. dr hab. inż. Piotr Paweł Lewicki – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
  • prof. dr hab. inż. Katarzyna Samborska, prof. SGGW – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
  • dr inż. Anna Maria Kot – Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytut Nauk o Żywności
  • dr hab. inż. Artur Wiktor, prof. SGGW – Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności
  • prof. dr hab. inż. Marcin Andrzej Kurek, Katedra Techniki i Projektowania Produktów Żywnościowych, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
  • prof. dr hab. inż. Eugeniusz Koda – Katedra Budownictwa Zrównoważonego i Geodezji, Instytut Inżynierii Lądowej
  • dr hab. Mikołaj Piniewski, prof. SGGW – Katedra Hydrologii, Meteorologii i Gospodarki Wodnej, Instytut Inżynierii Środowiska
  • dr hab. Renata Toczyłowska-Mamińska, prof. SGGW – Katedra Fizyki i Biofizyki, Instytut Biologii
  • dr inż. Katarzyna Pobiega – Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytut Nauk o Żywności
  • śp. prof. dr hab. Jerzy Woyke – Instytut Nauk o Zwierzętach
  • dr hab. inż. Kamila Puppel, prof. SGGW – Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt Instytut Nauk o Zwierzętach
  • prof. dr hab. Tomasz Stadejek – Katedra Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej, Instytut Medycyny Weterynaryjnej

Serdecznie Państwu gratulujemy!


← Prof. dr hab. Marcin Gołębiewski odebrał nominację profesorską → Dr Rafał Maciaszek powołany do Regionalnej Rady Ochrony Przyrody

Instytut Nauk o Zwierzętach
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Ciszewskiego 8
02-786 Warszawa

tel. +48 22 59 36 510
e-mail:inz@sggw.edu.pl

  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • Poczta pracownicza
  • Intranet
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies