Katedra Hodowli Zwierząt

                                                                         Katedra Hodowli Zwierząt: kshz@sggw.edu.pl

Laboratoria Katedry Hodowli Zwierząt

Laboratorium oceny jakości mleka i mięsa
  • Badania

    podstawowy skład chemiczny mleka, siary i produktów mleczarskich oraz parametry przydatności technologicznej (zawartość tłuszczu, białka ogólnego, kazeiny, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, kwasu cytrynowego, mocznika, wolnych kwasów tłuszczowych, kwasowość czynna i potencjalna, punkt zamarzania, gęstość, próba alkoholowa, czas krzępnięcia )
    liczba komórek somatycznych- tys./cm3 (LKS)

  • Aparatura

    licznik Somacount 150
    analizator MilkoScan FT 120
    pehametr Hanna Instruments z elektrodami
    wirówka, łaźnie wodne (2 szt.)
    wagi analityczne (2szt.)
    waga techniczna
    krioskop

  • Metody analityczne

    spektrofotometria w podczerwieni przy wykorzystaniu aparatu MilkoScan FT 120 firmy Foss Electric i cytometria przepływowa z wykorzystaniem barwienia fluorescencyjnego przy użyciu aparatu Somacount  150,
    metoda miareczkowa i areometryczna

  • Badania

    Ogólna liczba bakterii (OLB)
     Identyfikacja bakterii G(+) i G(-), koagulazo dodatnich i ujemnych

  • Aparatura

    WASP do automatycznego posiewu spiralnego na płytkach Petriego i licznik Countermat wyposażony w kamerę wideo
     autoklaw
    sterylizatory (2szt.)
    cieplarka

  • Metody analityczne:

    referencyjna płytkowa, testy biochemiczne, barwienie bakterii, mikroskopowa

  • Badania:

    Oznaczanie w mleku, siarze oraz mięsie antyoksydantów pochodzenia egzogennegozzz: tokoferol (witamina E), karotenoidy (b – karoten), retinol (witamina A), witamina C
    Oznaczanie w mleku, siarze oraz mięsie antyoksydantów pochodzenia endogennego: funkcjonalne kwasy tłuszczowe, laktoferyna, albuminy, glutation, dysmutaza nadtlenkowa (SOD – Super Oxid Dismutase)
    Oznaczenie zawartości kwasów tłuszczowych w mleku, siarze oraz mięsie: nasycone kwasy tłuszczowe SFA: C4:0, C6:0, C8:0, C10:0, C12:0, C14:0, C15:0, C16:0, C17:0, C18:0, C20:0, C21:0, C23:0,  C22:0, C24:0; jednonienasycone kwasy tłuszczowe MUFA: C10:1, C12:1, C14:1, C15:1, C16:1, C17:1, TVA, C18:1, C20:1, C22:1, C24:1; wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA: LA, CLA, GLA, DGLA, LNA, ARA, EPA, DPA, DHA; izomery skoniugowanego kwasu linolowego CLA, rozgałęzione kwasy tłuszczowe (BFA)
    Oznaczenie zawartości białek serwatkowych w mleku oraz w siarze: lizozym, laktoferyna, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, laktoperoksydaza, immunoglobuliny IgM, IgA i IgG
    Oznaczenie zawartości dipeptydów w mleku, siarze, mięsie: laktoferyna, karnozyna, anseryna
    Oznaczenie zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczu oraz β-karotenu w mleku oraz w siarze: tokoferol, karotenoidy, retinol, menachinon, cholcekalciferol
    Oznaczenie zawartości cholesterolu oraz fosfolipidów: cholesterol, fosfolipidy (fosfatydylocholina , sfingomieliny, fosfatydyloetanolamina, fosfatydyloinozytol , fosfatydyloseryna

  • Aparatura

    chromatograf cieczowy Agilent 1100 wyposażony w pompę gradientową 4 zaworową, autosampler na100 próbek, detektor UV-Vis i specjalistyczne kolumny kapilarne, kolekcjoner frakcji
    chromatograf gazowy Agilent 7890A z podajnikiem automatycznym na 150 próbek, wyposażony w detektor FID i specjalistyczne kolumny kapilarne
    Metody analityczne: techniki separacji chromatograficznej, derywatyzacja kwasów tłuszczowych w estry metylowe (FAME) przeprowadzana jest zgodnie z procedurą EN ISO 5509, witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i β-karoten oznaczane są przy wykorzystaniu HPLC w odwróconym układzie faz (RP-HPLC) i aparatu Agilent 1100 wyposażonego w kolumnę ZORBAX  Eclipse XDB – C8, o średnicy 4,5 mm x 150 mm, białka serwatkowe: Lz, Lf, a-LA, BSA, b-LG oznaczane są przy wykorzystaniu RP-HPLC i kolumny Supelcosil LC-318

  • Badania

    Oznaczanie wskaźników peroksydacji tłuszczu we krwi, mleku i siarze: całkowity potencjał antyoksydacyjny TAS, aktywność dysmutazy nadtlenkowej SOD, aktywność peroksydazy glutationowej, aktywność reduktazy glutationowej, zawartość di-aldehydu malonowego MDA, oznaczenie zawartości w mleku Ca, Mg, PO4-, oznaczanie dyspersji tłuszczu mlekowego

  • Aparatura

    analizator płytkowy Infinite M200 Pro
    reflektoquant
    mikroskopy
    cieplarki

  • Metody analityczne: 

    mikroskopowa, immunologiczna, spektrofotometryczna np.: TAS – oznaczany jest przy wykorzystaniu Testu Randox – analiza polega na spektrofotometrycznym pomiarze stopnia zmiany barwy powstałego reaktywnego rodnika ABTS® (2,2’-Azyno-di-[sulfonian 3-etylbenztiazoliny]) w czasie dokładnie ustalonym wg aplikacji firmy Randox

Laboratorium oceny mięsa i jaj
  • Aparatura

    Elektroniczna aparatura do oceny jakości jaj Egg analyzer ORKA Food Technplogy
    Liofilizator (typ Alpha – 1)
    Aparat wylęgowy (typ AVN)
    Aparat wylęgowy OvaEasy (3 sztuki)
    Termohigrometr
    Minolta do określania barwy mięsa
    Maszyna wytrzymałościowa Zwick (Z 5.0 Zwicki – Line)
    Mikroskop NIKON Eclipse E-200 z systemem ciemnego pola, kontrastu fazowego, cyfrowej dokumentacji i analizy obrazu.
    Zamrażarka niskotemperaturowa do -80°C Frost
    Chłodnia przemysłowa

  • Aparatura

    Analizator biochemiczny Accent0-200 firmy Cormay
    Suszarka, zakres temperatur 0o – 250oC, służy do suszenia szkła laboratoryjnego, do suszenia prób mięsa w celu uzyskania suchej masy oraz do obróbki termicznej mięsa w ocenia siły cięcia
    Dejonizator wody firmy Polwater o wydajności 3l/godzinę
    Waga elektroniczna na stole antywibracyjnym, zakres pomiarów 1mg – 100g
    pH-metr do oznaczania pH mięsa
    Planimetr elektroniczny do oznaczania pola powierzchni „oka” polędwicy
    Suwmiarka elektroniczna do pomiarów liniowych

Laboratorium bliskiej podczerwieni
  • Aparatura

    Analizator mięsa FoodScantmLab fimy Foos
    Mikroskop Nikon Eclipse 50i
    Spektrofotometr BIOMATE ™ 3 firmy Thermo Scientific
    Homogenizator Heidolph SilentCrusher M
    Czytnik mikropłytek WHY101TX
    pH-metr do oznaczania pH mięsa
    Kolorymetr Konica Minolta CR-400 – średnica pomiarowa 8mm nadaje się do kontroli kolorów i różnic kolorów.
    Suwmiarka elektroniczna do pomiarów liniowych
    Wirówki Centrifuge 5415 R z chłodzeniem firmy Eppendorfa
    Waga elektroniczna – zakres pomiarów od 1 mg do 220 g
    Chłodziarko – zamrażarka
    Wytrząsarki Vortex
    Łaźnia wodna firmy WSL Poland

Laboratorium oceny wełny
  • Aparatura

    Lanametr- mikroskop projekcyjny do badania struktury włókien
    Airflow – do badań wełny jednolitej. Określa średnią grubość wełny (grubość włókna)