Katedra Hodowli Zwierząt
Katedra Hodowli Zwierząt: kshz@sggw.edu.pl
Kierownik Sekretariatu Katedra Hodowli Zwierząt:
mgr Anna Kurek
anna_kurek@sggw.edu.pl
Godziny przyjmowania interesantów
- Poniedziałek, Czwartek: 9:00-17:00
- Wtorek, Środa: kontakt wyłącznie za pośrednictwem uniwersyteckiej poczty mailowej lub pod numerem tel. 22 593 65 47.
- Piątek: po uprzednim umówieniu się na konkretną godzinę: za pośrednictwem uniwersyteckiej poczty mailowej lub pod numerem tel. 22 593 65 47.
Kierownik
Dr hab. Kamila Puppel, prof. SGGW
tel. 59 36540
kamila_puppel@sggw.edu.pl
Nauczyciele akademiccy:
Prof. dr hab. Marian Brzozowski – tel. 59 36541, marian_brzozowski@sggw.edu.pl
Prof. dr hab. Beata Kuczyńska – tel. 59 36527, beata_kuczynska@sggw.edu.pl
Prof. dr hab. Jan Niemiec – tel. 59 36556, jan_niemiec@sggw.edu.pl
Prof. dr hab. Roman Niżnikowski – tel. 59 36549, roman_niznikowski@sggw.edu.pl
Prof. dr hab. Anna Rekiel – tel. 59 36561, anna_rekiel@sggw.edu.pl
Prof. dr hab. Justyna Więcek – 59 36 560, justyna_wiecek@sggw.edu.pl
Dr hab. Tomasz Przysucha, prof. SGGW – tel. 59 36536, tomasz_przysucha@sggw.edu.pl
Dr hab. Monika Michalczuk, prof. SGGW – tel. 59 36555, monika_michalczuk@sggw.edu.pl
Dr hab. Aurelia Radzik-Rant, prof. SGGW – tel. 59 36552, aurelia_radzik_rant@sggw.edu.pl
Dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW – tel. 59 36564, marcin_golebiewski@sggw.edu.pl
Dr hab. Monika Łukasiewicz-Mierzejewska, prof. SGGW – tel. 59 36557, monika_lukasiewicz@sggw.edu.pl
Dr hab. Witold Rant, prof. SGGW – tel. 59 36566, witold_rant@sggw.edu.pl
Dr hab. Robert Głogowski, prof. SGGW – tel. 59 36542, robert_glogowski@sggw.edu.pl
Dr hab. Martyna Batorska – tel. 59 36562, martyna_batorska@sggw.edu.pl
Dr hab. Krzysztof Damaziak – krzysztof_damaziak@sggw.edu.pl
Dr hab. Ewa Kuźnicka – tel. 59 36528, ewa_kuznicka@sggw.edu.pl
Dr hab. Małgorzata Maśko – tel. 59 36547, malgorzata_masko@sggw.edu.pl
Dr inż. Jan Slósarz – tel. 59 36532, jan_slosarz@sggw.edu.pl
Dr inż. Małgorzata Kunowska-Slósarz – tel. 59 36537, malgorzata_kunowska_slosarz@sggw.edu.pl
Dr inż. Marcin Sońta – tel. 59 36 563, marcin_sonta1@sggw.edu.pl
Dr inż. Małgorzata Riedel – tel. 59 36558, julia_riedel@sggw.edu.pl
Dr inż. Marcin Świątek – tel. 59 36553, marcin_swiatek@sggw.edu.pl
Dr inż. Danuta Dzierżanowska-Góryń – tel. 59 36543, danuta_dzierzanowska_goryn@sggw.edu.pl
Dr inż. Agnieszka Boruta – tel. 59 36544, agnieszka_boruta@sggw.edu.pl
Dr inż. Jacek Łojek – tel. 59 36545, jacek_lojek@sggw.edu.pl
Dr inż. Anna Albera-Łojek – tel. 59 36546, anna_albera_lojek@sggw.edu.pl
Dr inż. Marek Balcerak – tel. 59 36525, marek_balcerak@sggw.edu.pl
Mgr inż. Grzegorz Grodkowski – grzegorz_grodkowski@sggw.edu.pl
Doktoranci:
- Mgr inż. Damian Bień, pokój 1087, damian_bien@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Paweł Solarczyk, pokój 1036, pawel_solarczyk@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Daniel Radzikowski, daniel_radzikowski@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Konrad Wiśniewski, konrad_wisniewski@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Wojciech Wójcik, pokój 1087, wojciech_wojcik@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Piotr Kostusiak, pokój 1036, piotr_kostusiak@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Żaneta Szweda – 59 36 553, zaneta_szymanska@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Magdalena Kot, magdalena_kot@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Kinga Grodkowska, kinga_grodkowska@sggw.edu.pl
- Mgr inż. Jakub Urban, pokój 1087, jakub_urban@sggw.edu.pl
Pracownicy badawczo-techniczni
Mgr inż. Anna Kurek – tel. 59 36547, anna_kurek@sggw.edu.pl
Dr inż. Anna Morales Villavicencio – tel. 59 36557, anna_morales_villavicencio@sggw.edu.pl
Laboratoria Katedry Hodowli Zwierząt
Laboratorium oceny jakości mleka i mięsa
Pracownia fizyko-chemiczna:
Badania
podstawowy skład chemiczny mleka, siary i produktów mleczarskich oraz parametry przydatności technologicznej (zawartość tłuszczu, białka ogólnego, kazeiny, laktozy, suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, kwasu cytrynowego, mocznika, wolnych kwasów tłuszczowych, kwasowość czynna i potencjalna, punkt zamarzania, gęstość, próba alkoholowa, czas krzępnięcia )
liczba komórek somatycznych- tys./cm3 (LKS)
Aparatura
licznik Somacount 150
analizator MilkoScan FT 120
pehametr Hanna Instruments z elektrodami
wirówka, łaźnie wodne (2 szt.)
wagi analityczne (2szt.)
waga techniczna
krioskop
Metody analityczne
spektrofotometria w podczerwieni przy wykorzystaniu aparatu MilkoScan FT 120 firmy Foss Electric i cytometria przepływowa z wykorzystaniem barwienia fluorescencyjnego przy użyciu aparatu Somacount 150,
metoda miareczkowa i areometryczna
Pracownia mikrobiologiczna:
Badania
Ogólna liczba bakterii (OLB)
Identyfikacja bakterii G(+) i G(-), koagulazo dodatnich i ujemnych
Aparatura
WASP do automatycznego posiewu spiralnego na płytkach Petriego i licznik Countermat wyposażony w kamerę wideo
autoklaw
sterylizatory (2szt.)
cieplarka
Metody analityczne:
referencyjna płytkowa, testy biochemiczne, barwienie bakterii, mikroskopowa
Pracownia chromatograficzna:
Badania:
Oznaczanie w mleku, siarze oraz mięsie antyoksydantów pochodzenia egzogennegozzz: tokoferol (witamina E), karotenoidy (b – karoten), retinol (witamina A), witamina C
Oznaczanie w mleku, siarze oraz mięsie antyoksydantów pochodzenia endogennego: funkcjonalne kwasy tłuszczowe, laktoferyna, albuminy, glutation, dysmutaza nadtlenkowa (SOD – Super Oxid Dismutase)
Oznaczenie zawartości kwasów tłuszczowych w mleku, siarze oraz mięsie: nasycone kwasy tłuszczowe SFA: C4:0, C6:0, C8:0, C10:0, C12:0, C14:0, C15:0, C16:0, C17:0, C18:0, C20:0, C21:0, C23:0, C22:0, C24:0; jednonienasycone kwasy tłuszczowe MUFA: C10:1, C12:1, C14:1, C15:1, C16:1, C17:1, TVA, C18:1, C20:1, C22:1, C24:1; wielonienasycone kwasy tłuszczowe PUFA: LA, CLA, GLA, DGLA, LNA, ARA, EPA, DPA, DHA; izomery skoniugowanego kwasu linolowego CLA, rozgałęzione kwasy tłuszczowe (BFA)
Oznaczenie zawartości białek serwatkowych w mleku oraz w siarze: lizozym, laktoferyna, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, laktoperoksydaza, immunoglobuliny IgM, IgA i IgG
Oznaczenie zawartości dipeptydów w mleku, siarze, mięsie: laktoferyna, karnozyna, anseryna
Oznaczenie zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczu oraz β-karotenu w mleku oraz w siarze: tokoferol, karotenoidy, retinol, menachinon, cholcekalciferol
Oznaczenie zawartości cholesterolu oraz fosfolipidów: cholesterol, fosfolipidy (fosfatydylocholina , sfingomieliny, fosfatydyloetanolamina, fosfatydyloinozytol , fosfatydyloseryna
Aparatura
chromatograf cieczowy Agilent 1100 wyposażony w pompę gradientową 4 zaworową, autosampler na100 próbek, detektor UV-Vis i specjalistyczne kolumny kapilarne, kolekcjoner frakcji
chromatograf gazowy Agilent 7890A z podajnikiem automatycznym na 150 próbek, wyposażony w detektor FID i specjalistyczne kolumny kapilarne
Metody analityczne: techniki separacji chromatograficznej, derywatyzacja kwasów tłuszczowych w estry metylowe (FAME) przeprowadzana jest zgodnie z procedurą EN ISO 5509, witaminy rozpuszczalne w tłuszczu i β-karoten oznaczane są przy wykorzystaniu HPLC w odwróconym układzie faz (RP-HPLC) i aparatu Agilent 1100 wyposażonego w kolumnę ZORBAX Eclipse XDB – C8, o średnicy 4,5 mm x 150 mm, białka serwatkowe: Lz, Lf, a-LA, BSA, b-LG oznaczane są przy wykorzystaniu RP-HPLC i kolumny Supelcosil LC-318
Pracowania biotechnologii:
Badania
Oznaczanie wskaźników peroksydacji tłuszczu we krwi, mleku i siarze: całkowity potencjał antyoksydacyjny TAS, aktywność dysmutazy nadtlenkowej SOD, aktywność peroksydazy glutationowej, aktywność reduktazy glutationowej, zawartość di-aldehydu malonowego MDA, oznaczenie zawartości w mleku Ca, Mg, PO4-, oznaczanie dyspersji tłuszczu mlekowego
Aparatura
analizator płytkowy Infinite M200 Pro
reflektoquant
mikroskopy
cieplarki
Metody analityczne:
mikroskopowa, immunologiczna, spektrofotometryczna np.: TAS – oznaczany jest przy wykorzystaniu Testu Randox – analiza polega na spektrofotometrycznym pomiarze stopnia zmiany barwy powstałego reaktywnego rodnika ABTS® (2,2’-Azyno-di-[sulfonian 3-etylbenztiazoliny]) w czasie dokładnie ustalonym wg aplikacji firmy Randox
Laboratorium oceny mięsa i jaj
Aparatura
Elektroniczna aparatura do oceny jakości jaj Egg analyzer ORKA Food Technplogy
Liofilizator (typ Alpha – 1)
Aparat wylęgowy (typ AVN)
Aparat wylęgowy OvaEasy (3 sztuki)
Termohigrometr
Minolta do określania barwy mięsa
Maszyna wytrzymałościowa Zwick (Z 5.0 Zwicki – Line)
Mikroskop NIKON Eclipse E-200 z systemem ciemnego pola, kontrastu fazowego, cyfrowej dokumentacji i analizy obrazu.
Zamrażarka niskotemperaturowa do -80°C Frost
Chłodnia przemysłowa
Aparatura
Analizator biochemiczny Accent0-200 firmy Cormay
Suszarka, zakres temperatur 0o – 250oC, służy do suszenia szkła laboratoryjnego, do suszenia prób mięsa w celu uzyskania suchej masy oraz do obróbki termicznej mięsa w ocenia siły cięcia
Dejonizator wody firmy Polwater o wydajności 3l/godzinę
Waga elektroniczna na stole antywibracyjnym, zakres pomiarów 1mg – 100g
pH-metr do oznaczania pH mięsa
Planimetr elektroniczny do oznaczania pola powierzchni „oka” polędwicy
Suwmiarka elektroniczna do pomiarów liniowych
Laboratorium bliskiej podczerwieni
Aparatura
Analizator mięsa FoodScantmLab fimy Foos
Mikroskop Nikon Eclipse 50i
Spektrofotometr BIOMATE ™ 3 firmy Thermo Scientific
Homogenizator Heidolph SilentCrusher M
Czytnik mikropłytek WHY101TX
pH-metr do oznaczania pH mięsa
Kolorymetr Konica Minolta CR-400 – średnica pomiarowa 8mm nadaje się do kontroli kolorów i różnic kolorów.
Suwmiarka elektroniczna do pomiarów liniowych
Wirówki Centrifuge 5415 R z chłodzeniem firmy Eppendorfa
Waga elektroniczna – zakres pomiarów od 1 mg do 220 g
Chłodziarko – zamrażarka
Wytrząsarki Vortex
Łaźnia wodna firmy WSL Poland
Laboratorium oceny wełny
Aparatura
Lanametr- mikroskop projekcyjny do badania struktury włókien
Airflow – do badań wełny jednolitej. Określa średnią grubość wełny (grubość włókna)