Współpraca międzynarodowa
Program LABBio
Program BioLAB umożliwia odbycie rocznego stażu badawczego w laboratorium znajdującym się w jednej z czterech instytucji w USA studentom studiów magisterskich oraz doktoranckich nauk biologiczno-chemicznych i medycznych:
⦁ University of Virginia, Charlottesville
⦁ University of Chicago, Chicago
⦁ University of Texas: Southwestern Medical Center, Dallas
⦁ Oklahoma Medical Research Foundation, Oklahoma City
Podczas stażu studenci prowadzą samodzielne badania w nowoczesnych laboratoriach, których wyniki często są publikowane w recenzowanych czasopismach naukowych. Oprócz tego biorą aktywny udział w życiu amerykańskiej uczelni, uczestniczą w seminariach, wykładach gościnnych oraz poznają amerykańską kulturę. W niektórych przypadkach mają również możliwość wykorzystania wyników badań do pracy magisterskiej/doktorskiej w uczelni macierzystej.
Więcej informacji znajdą Państwo na stronie internetowej programu BioLAB: https://fulbright.edu.pl/biolab/
TUTAJ przesyłam wspomniane wcześniej materiały promocyjne.
Spotkanie promocyjno-informacyjne!
2 grudnia o godzinie 18:00 odbędzie się spotkanie online ze mną oraz profesorami, którzy oceniają aplikacje podczas procesu rekrutacji. Jeśli to możliwe to bardzo proszę o przekazanie takiej informacji zainteresowanym osobom.
Tutaj szczegóły:
Time: Dec 2, 2020 06:00 PM Warsaw
Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/93684460292?pwd=b2hCM1RWOFVVLzZNQTY5OGd2TmFJQT09
Meeting ID: 936 8446 0292
Passcode: 210778
Link do wydarzenia na FB Komisji znajduje się tutaj: https://www.facebook.com/events/363453704735052/
Szkoła letnia
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, Uniwersytet Cambridge, islandzki instytut MATIS oraz fińska sieć badawcza VTT zapraszają studentów, doktorantów oraz początkujących przedsiębiorców na bezpłatny, interdyscyplinarny kurs on-line „Venture Creation School”. Temat przewodni prowadzonych w języku angielskim warsztatów to „Sustainable and personalized foods” – pod okiem ekspertów, w międzynarodowych zespołach, uczestnicy będą tworzyć innowacyjne projekty, które będą miały szansę znaleźć zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym. Kurs rozpocznie się 23 października i potrwa 3 tygodnie, a udział w nim będzie nagrodzony 2 punktami ECTS oraz certyfikatem Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności EIT Food.
Szczegóły i rejestracja tutaj: http://pan.olsztyn.pl/eitfood/vs2020_helsinki/
Międzynarodowe projekty badawcze realizowane w Instytucie:
Beef Innovation Network Europe-BovINE
Projekty realizowane w ramach Horyznot 2020 – Europejska rada do spraw badań Naukowych (European Research Council)
Lata realizacji: 2020 – 2021
Kierownik projektu: dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW
Beef Innovation Network Europe-BovINE
Premia na Horyzoncie
Lata realizacji: 2020 – 2021
Kierownik projektu: dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW
Pesticide risk assessment for amphibians and reptiles
Projekty – European cooperation in science and technology
Lata realizacji: 2020 – 2023
Kierownik projektu: dr Krzysztof Klimaszewski
Innovative Management of Genetic Resources – IMAGE
Premia na Horyzoncie
Lata realizacji: 2017 – 2020
Kierownik projektu: dr hab. Elżbieta Martyniuk, prof. SGGW
Konkursy i nabory
Nowe akcje COST – Food and Agriculture
Na stronie poświęconej działaniom w ramach akcji COST (https://www.cost.eu/) umieszczono komunikaty o otwarciu nowych inicjatyw tematycznych. Co najmniej kilka spośród nich dotyczy bezpośrednio nauk zootechnicznych i pokrewnych.
CA18238 - European transdisciplinary networking platform for marine biotechnology
Marine organisms produce a vast diversity of primary and secondary metabolites with antibacterial, antifungal, anticancer, analgesic, anti-inflammatory, nutritional, photoprotective activity or other beneficial properties. The exploitation of marine bioresources and the valorisation of their natural products are encompassed by the burgeoning field of marine biotechnology, which is a high priority for the successful implementation of Blue Growth and Bioeconomy strategies within the EU. Marine biotechnology contributes to achieving 14 out of 17 UN sustainable development goals.
While the demand for alternative sources of food, drugs and chemicals is increasing, the sea and its vast biota remain largely underexplored and unexploited. Despite the short history marine org nisms delivered close to 30.000 natural products, many more awaiting to be discovered. This implies a strong need for enhanced transdisciplinary collaborations within scientific fields nd multisectoral collaboration where citizens, researchers, policy makers, industrial and societal actors can work together.
The overall aim of Ocean4Biotech is to bring together experts in the field of marine biotechnology, to provide a platform for sharing experience, knowledge and technologies, and to design a roadmap for a more efficient and rapid development of marine biotechnology research in Europe and beyond. To best of our knowledge, such a large, diverse and geographically dispersed network of experts in marine biotechnology does not exist. Since marine biotechnology is still in its infancy, we believe this is the optimal timing to create this efficient, operational, motivated, inclusive and sustainable network with a serious and ambitious commitment for proactive dissemination and science communication activities.
https://www.cost.eu/actions/CA18238/#tabs|Name:overview