Gość na Wydziale – firma Bellako Sp. z o.o.
W dniu 19 listopada 2020r. w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów stacjonarnych II stopnia gościliśmy na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt przedstawicieli firmy Bellako Sp. z o. o. Panie Katarzynę Frączak i Martę Grzesik. Bellako Sp. z o.o. jest liderem innowacyjności w produkcji naturalnych wyciągów roślinnych stosowanych jako dodatki do pasz dla drobiu, trzody chlewnej, krów i opasów, królików, gołębi oraz innych zwierząt. Firma działa od 1987r. – jest polskim producentem koncentratów naturalnych przypraw dla przemysłu spożywczego i preparatów fitobiotycznych dla zwierząt. Celowość wprowadzenia naturalnych wyciągów roślinnych do produkcji pasz i skuteczność ich działania potwierdzona została wynikami badań przeprowadzonymi w SGGW w Warszawie, w Instytucie Zootechniki w Balicach i w Pawłowicach. Na początku zajęć Pani Marta Grzesik opowiedziała jak w trakcie trwania studiów zetknęła się z firmą Bellako i później została jej pracownikiem. Następnie omówiła wpływ wybranych czynników na jakość mięsa kurcząt brojlerów. Pani Katarzyna Frączak zaprezentowała historię i ofertę firmy. Produkty firmy Bellako Sp. z o.o. zostały docenione w ostatnich latach przez praktyków i otrzymały tytuł „Innowacyjny Produkt Rolniczy” w plebiscycie organizowanym przez grupę PTWP, wydawcę magazynu „Farmer” oraz portal farmer.pl. Studenci poznali możliwości zastosowania w produkcji zwierząt naturalnych wyciągów roślinnych, takich jak wyciąg z czosnku, oregano, imbiru, wyciąg z mięty oraz nowej mieszanki GTC – kompozycji goździka, tymianku i czosnku. Składamy serdeczne podziękowania Paniom za przedstawienie profilu działalności firmy i podzielenie się swoją praktyczną wiedzą z naszymi studentami.