Tematy badawcze
Główne tematy badawcze
Wpływ nanocząstek niemetali: diamentu i innych form alotropowych węgla oraz metali Ag, Pt na stan wzrostu i rozwoju oraz właściwości antynowotworowe w badaniach na zwierzętach modelowych
Prozdrowotne właściwości genetycznie modyfikowanego lnu -badania na zwierzętach modelowych
Ocena aktywności biologicznej biopreparatów z bezkręgowców w badaniach na przepiórkach
Pasze z nowych odmian dyni o podwyższonej zawartości suchej masy i karotenoidów jako źródło związków bioaktywnych dla zwierząt gospodarskich.
Monitorowanie zmian wielkości nadwyżki bezpośredniej dla działalności produkcji zwierzęcej
Genetyczne, biometryczne i behawioralne aspekty hodowli zwierząt domowych i nieudomowionych
Zastosowanie metod genetyki molekularnej w populacjach zwierząt –badania służące ochronie lub doskonaleniu populacji dzikich zwierząt zarówno wolnościowych jak i w warunkach ex-situ.
Organogeneza zagrożonych wyginięciem i cennych pod względem ekonomicznym gatunków ryb
Genetyczne podstawy różnicowania płci ryb – analizy histologiczne i genetyczne (RT-PCR, western blot)
Wpływ składników pokarmowych na rozwój ryb – badania histologiczne i ekspresja genów w przewodzie pokarmowym
Aktywność enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym
Poszukiwanie genów odpowiedzialnych za tempo wzrostu i rozwój mięśni
Ekotoksykologia – biomarkery zdrowotności ryb – analizy immunohistologiczne i genetyczne
Ocena biologicznych właściwości nanocząstek węgla, srebra, złota, platyny i miedzi w badaniach na zwierzętach laboratoryjnych, w badaniach in ovo oraz w badaniach mikrobiologicznych.
Określanie wpływu nanocząstek metali oraz węgla a także ich biokompleksów z substancjami biologicznie czynnymi na aktywizację mechanizmów obronnych organizmu.
Mechanizmy angiogenezy i miogenezy i ich modyfikacja, poprzez zastosowanie nanocząstek i ich biokompleksów. Badania modelowe na zarodkach kury.
Transgeniczne rośliny jako źródło substancji bioaktywnych w diecie – badania in vivo.
Ocena potencjalnej szkodliwości wybranych roślin transgenicznych – badania na szczurach
Środowiskowe uwarunkowanie zawartości składników odżywczych i funkcjonalnych w mleku krów
Analiza zależności między wielkością i dyspersją kuleczek tłuszczowych a zawartością CLA, fosfolipidów i cholesterolu w tłuszczu mleka krów
Wpływ efektu rodzicielskiego na przebieg ocielenia i wzrost cieląt ras mięsnych
Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania zmienności umięśnienia cieląt w okresie ich odchowu i opasu
Wykorzystanie genotypu zwierząt i warunków środowiskowych do poprawy efektywności produkcji, dobrostanu i jakości produktów zwierzęcych
Wpływ wybranych czynników środowiskowych na rozród loch i odchów prosiąt
Wpływ wybranych czynników genetycznych i środowiskowych na jakość mięsa wieprzowego
Dostosowanie warunków środowiskowych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia kur i brojlerów, do uzyskania wysokiej produkcji i pożądanej jakości jaj i mięsa
Wpływ genotypu i standardu wagowego na kształtowanie się struktury histologicznej włókien mięśniowych i cech jakościowych mięsa jagniąt w stadzie owiec objętym programem hodowli zachowawczej
Wpływ czynników środowiskowych na wyniki rozrodu i odchów owiec
Badania nad tworzeniem i doskonaleniem linii, ras i mieszańców owiec oraz kóz o dużej wartości użytkowej
Wykorzystanie małych przeżuwaczy, wielbłądowatych oraz zwierzyny płowej do pielęgnacji krajobrazu i zagospodarowania gruntów nie użytkowanych rolniczo
Ocena dobrostanu i zachowania koni oraz ich wartości użytkowej i hodowlanej
Określenie wpływu wybranych czynników środowiskowych i genetycznych na poprawę wyników produkcyjnych szynszyli i królików
Żywienie zwierząt jako czynnik wpływający na biochemiczno-fizjologiczne, a także ekonomiczne aspekty produkcji zwierzęcej
Zastosowanie metod genetyki populacji w hodowli zwierząt
Badania adaptacji behawioralnych, stresu i rozrodu wybranych gatunków zwierząt domowych, laboratoryjnych i dzikich
Genetyczne uwarunkowanie odpowiedzi immunologicznej na stany zapalne gruczołu mlekowego
Ocena efektów selekcji i krzyżowania w populacjach modelowych
Reakcje organizmów zwierząt hodowlanych, wolno żyjących i bezkręgowców niższych na zmienne czynniki środowiska
Biologia pszczołowatych
Jakość produktów pszczelich