Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
Instytut Nauk o ZwierzętachInstytut Nauk o Zwierzętach
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  • O Instytucie
  • Nauka
  • Współpraca
  • Aktualności
  • Kontakt
  • pl
    • en
Tłumacz języka migowego
  • pl
    • en
  • O Instytucie
  • Nauka
  • Współpraca
  • Aktualności
  • Kontakt

Mleko stanowi bardzo ważny element diety, jest źródłem wielu witamin, a także białka i wapnia. Statystyczny Polak spożywa dziennie ok. 0,6 litra mleka. Bogactwo witamin A, B, D i E oraz zawartość wapnia, potasu, fosforu i magnezu sprawia, że mleko to bardzo odżywczy płyn, dostarczający organizmowi wiele wartości. Wapń wzmacnia kości, ograniczając ryzyko pojawienia się osteoporozy, a także wspomaga ochronę szkliwa zębów. Laktoza wspiera prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego oraz pokarmowego. Białko, nie tylko buduje i regeneruje mięśnie, ale wraz z naturalną witaminą D3, wzmacnia odporność organizmu. Ponadto mleko pozytywnie wpływa na przemianę materii, a także na kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest też świetnym płynem nawadniającym. Nawadnia lepiej niż woda. Właściwości te zawdzięcza odpowiedniej kompilacji sodu, węglowodanów i potasu, które pomagają utrzymać płyny w organizmie dłużej. Co ważne, dzięki możliwości dodawania podczas procesu przetwarzania mleka enzymu laktaza, rozkładającej laktozę, uzyskuje się mleko bez laktozy, co umożliwia jego spożywanie przez osoby z nietolerancją laktozy. Mleko doceniane było już w starożytności, kiedy to „ojciec medycyny” Hipokrates określał je mianem najdoskonalszego pokarmu, stworzonego przez naturę. Dziś znaczenie mleka potwierdza Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, rekomendując picie 2 szklanek dziennie przez osoby dorosłe oraz 3-4 szklanki przez dzieci i młodzież do 18. roku życia. Oczywiście mleko może być zastępowalne przez produkty mleczne, np. jogurt naturalny, kefir czy sery, zawierające naturalne bakterie, efektywnie wzmacniające odporność organizmu. Wypijając 2 szklanki dziennie zapewniamy ok. 60% dziennego zapotrzebowania na wapń. Warto więc pamiętać o mleku i przetworach mlecznych każdego dnia, m.in. po to, by mieć mocne kości i szkliwo zębów oraz właściwe nawodnienie organizmu. (na podstawie artykułu w Farmer.pl)


← Darmowe publikacje w czasopismach Springer → II Kongres Zootechniki

Instytut Nauk o Zwierzętach
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Ciszewskiego 8
02-786 Warszawa

tel. +48 22 59 36 510
e-mail:inz@sggw.edu.pl

  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • Poczta pracownicza
  • Intranet
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies